Invent

Spondiloza


Spondiloza

Spondiloza este un termen care se refera la osteoartrita degenerativa a articulatiilor coloanei vertebrale si elementelor adiacente (muschi, ligamente paravertebrale si discuri intervertebrale). Atunci cand articulatiile fateta din partea posterioara a coloanei vertebrale se uzeaza apare artroza vertebrala, de asemenea, cunoscuta sub numele de Sindrom Facet . Articulatiile interapofizare sunt articulatii osoase cu o suprafata neteda de cartilaj. Degenerarea cartilajului duce la  artroza fateta. Daca este severa, aceasta poate provoca presiune pe radacinile nervoase ducand la tulburari senzoriale si motorii, cum ar fi durere, parestezii, slabiciune musculara sau la nivelul membrelor.

Cand spatiul dintre doua vertebre adiacente se ingusteaza, compresia nervului din maduva spinarii poate duce la radiculopatie (tulburari senzoriale si motorii, cum ar fi durere severa în gat, umar, brat, spate, de picior, însotite de slabiciune musculara).

Mai putin frecventa, presiunea directa asupra coloanei vertebrale (de obicei la nivelul coloanei vertebrale cervicale), poate duce la mielopatie, caracterizata prin slabiciune generala, disfunctie in mers, pierderea echilibrului, modificari  intestinale si pierderea controlului vezicii urinare.Pacientul poate experimenta un fenomen de socuri (parestezii) la nivelul mainilor si picioarelor din cauza compresie nervoase si a lipsei de fluxul sangvin.

Daca sunt implicate vertebrele gatului, afectiunea se numeste spondiloza cervicala,iar in cazul vertebrelor de la nivelul lombar  rezulta spondiloza lombara.

Contactati-ne

  • user_whiteStr. Iuliu Gall nr. 4, Sector 5, Bucuresti
  • speech_white0723.271.401
  • mail_whitedrbotea @ yahoo.ro
Scroll to top